12 Şubat 2011

Renkli Pilav ve Nostalji

Yemek resimlerime bakarken gecen yildan kalan bu resme rastladim ve duygulaniverdim. Hamile oldugumu ogreneli 3-4 hafta olmus bu pilavi yaptigimda. Esimle o gece izleyecegimiz filmi secmis, masaya kurulmadan hemen once de birkac resim cekivermisiz. Guzel bir bahar aksami... Sonrasinda da cikip yuruyus yapmisizdir muhtemelen. Dogasi cok guzel, yemyesil bir yerde yasiyorduk. Cok ozluyorum o acidan. Cok buyuk bir nehir geciyordu sehirden. Nehir kiyisindaki parklarda yururduk genelde.


Zaman ne kadar hizli geciyor. 10 ay gecmis o gunden beri. Gecip gidince de uzun uzun yasayan biz degilmisiz, bir andan ibaretmis gibi geliyor. Aklimizda sadece belli; bir anisi olan zamanlara dair hatiralar kalirken digerleri yitip gidiyor. Iste kizimin dogdugu gun daha dun gibi. Nasil da yogun zamanlardi. 5 aydan fazla oldu. Sanki 5 hafta oldu sadece. O kadar yogun bir donemdi ama sadece belli kareler geliyor gozumun onune gecmisi dusununce. Hormonal dengesizligin de etkisiyle, bunlar beni cok ama cok hislendiriyor su aralar. Zaten sulugoz bir tiptim, artik olur olmaz herseye aglayabiliyorum.


Dogumdan beri cok az kitap okuyabildim. Konusu nedeniyle Elif Safak'in "Siyah Sut" kitabini okudum evdeki ilk haftalarimda. Normalde oldukca hizli okurum ama artik kitaplar elimde haftalar, hatta aylarca surunur oldu maalesef. Neyse, Elif Safak, ilk dogumundan sonra 10 ay depresyondan cikamamis. Cok ciddi bir depresyon gecirmedigimi dusunuyorum ama gene de duygusal dalgalanmalar had safhada. Bence bu depresyonun en onemli nedeni eskisi gibi ozgur olamamak ve evde cok fazla yalniz vakit gecirmek. Dogum kis aylarina rastlarsa bu iyice kacinilmaz oluyor. Gunesli bir gunde depresif olmak daha zor gibi geliyor. Kasvetli kis gunleri en dertsiz insani bile zaman zaman kotumser kilar. Yaz da cok sicak. Ikkbahar gelsin ve gitmesin istiyorum :)


Yasca benden oldukca buyuk bir arkadasim "Zaman cabuk gecsin deme, cunku o gecince hayatin da geciyor. Tadini cikar." dedi. Cok hakli ama bunu yapabilen var mi merak ediyorum.


Pilava gelirsek;  kendisi bildigimiz pilavin biraz cesnilendirilmis hali iste. 


Malzemeler:
Pirinc, havuc, konserve misir, kurutulmus dereotu

Pisirmeden once pirinci yarim saat- 45 dakika sicak suda bekletiyorum. Icine de birkac damla limon sikiyorum. Pirinci suzdukten sonra rendelenmis havucu yagda soteleyip, 1 olcu pirinc icin 1,5 bardak oraninda su ekliyorum. Tuzu da katip, kaynayinca pirinci, kurutulmus dereotunu ve konserve misiri koyup soyle bir karistirdiktan sonra tencerenin kapagini kapatiyorum. Kaynayinca altini kisip suyunu cekene kadar pisiriyorum.


Universitedeyken bir arkadasim, pilavin pisip pismedigini anlamak icin bir metod onermisti. Ozellikle acemiler icin cok yardimci olacak bir yontem: Bir kasik alip pilava sapliyorsunuz. Eger kasik dik durursa pilav pismis; duserse pismemis demektir.



4 yorum:

  1. pişmemiş pilavı anlama yöntemine bayıldım :)

    ruhdağına bıraktığın yorumdan geldim bloğuna
    nasıl minnoş kızın maşallah...
    benimkiside 5 ay 3 haftalık
    bayılıyorum benim gibi anneleri okumaya
    ama itiraf edeyim benden daha enerjik hayatın

    ;)

    YanıtlaSil
  2. gsd;
    Senin kizin da cok tatli masallah. Dogum tarihleri cok yakin ama bizimki neredeyse 3 ay erken dogdu. O yuzden daha 3 aylik olacak bu ayin sonunda. Enerjik gorunuyorsam ne mutlu bana! :)

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşınız ne kadar da haklı.. zaman hızla geçiyor.
    Pilavın pişip pişmediğini anlamak için sizin yöntemi kullanacağım. Sevgiler..

    EsEr - Vakit Buldukça

    YanıtlaSil
  4. EsEr;
    Zaman geciyor, cogu zaman biz kiymetini bilemeden maalesef...
    Pilav yaptikca kulaklarimi cinlatirsiniz artik o zaman :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil