7 Nisan 2010

Pretzel



Pretzel, bizim simidin Amerika'daki en yakin karsiligi sanirim. Bizde her yerde , gunun her saatinde rastlanabilen, ayakta yenebilecek en pratik yiyecek simittir ya, buradaki tum alisveris merkezlerinde de taze pretzel satan dukkanlar var. Dukkanlara yaklasinca mis gibi bir koku geliyor burnunuza. Eger biraz da acsaniz karsi koymak oldukca zor oluyor. En klasik hali uzerine iri taneli tuz serpilmis tuzlu pretzel ama parmesanli ve tabii ki tarcinlisi- Amerika'da bircok urunde oldugu gibi- da yapiliyor. Bazen minik parcalar halinde sekil veriliyor ama aslinda oldukca geleneksel bir sekli var.

Tariflerden okudugum kadariyla genelde firindan cikinca ustune eritilmis tatli tereyagi suruluyormus. Karsi konulmaz kokusunun kaynagi da bu sanirim. Ben tereyagi yerine zeytinyagi surdum. Pisirmeden once birkac tanesinin uzerine susam ve corekotu serptim. Sade olanlara da firindan cikinca toz parmesan serptim. Ikisini de begendim.


Disarida satilanlar benim yaptiklarim kadar tombis olmuyor ve sekli daha belirgin oluyor haliyle. Benimkilerin ortasi bayagi birlesti. Hamuru olabildigince uzatip incelterek sekil vermek seklini korumasina yardimci olacaktir diye dusunuyorum.

Haftasonu kahvaltisi icin yapilabilecek lezzetli bir tarif.

Malzemeler:
1 1/3 su bardagi ilik su
1 paket instant maya
1 1/3 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
3 su bardagi un
1,5 bardak ilik su
1,5 tatli kasigi karbonat

Yapilisi:
Un, tuz, seker ve maya karistirilir. Uzerine ilik su eklenerek yogrulur. Un az gelirse biraz daha eklenir. Hamur ele yapismayan bir kivama geldiginde uzerine hafifce un serpilerek, ilik bir ortamda yarim saat mayalanmaya birakilir.

Mayalanan hamur 8 parcaya ayrilir. Her parca uzun cubuklar haline getirilir.  Cubuklar iyice inceltilerek iki ucu, sonunda biraz mesafe kalacak sekilde bir kez birbirine dolanir. Sonra ters taraftaki kapali kisma uclar yapistirilir. Bir dairenin icine x yerlestirilmis gibi bir sekil elde edilir. Ilik su ve karbonat bir kapta karistirilir ve hazirlanan pretzeller tek tek bu suya batirilip tepsiye alinir.  Eger isteniyorsa uzerine susam, corekotu vs. serpilir. Tepside 15-20 dakika daha mayalandirilan pretzeller, onceden 230C'ye isitilmis firinda altin rengi alana kadar pisirilir. Firindan cikinca ustlerine zeytinyagi surulur.

Tarcinlisini da denemek isterseniz, pretzelleri firindan cikinca once erimis tereyagina sonra da tarcin-seker karisimina batirmak gerekiyormus. 
Afiyet olsun.


4 yorum:

  1. Burnuma kahvaltı sofrası kokuları geldi. Dondurucuda simit bulundururum hep, şimdi ısıtır yerim çıtır çıtır.

    YanıtlaSil
  2. Oya hanim;
    Ben de simit ozlemimden yaptim pretzeli. En cok ozledigim seylerden biri cunku. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. ne kadar guzel birseymis o oyle. merak ettim. simit te yapabilirsiniz aslinda, odun firini olmasa da normal firinda denenebilir sanirim oyle degil mi? sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Simidi denedim iki kez. Kotu olmadi ama daha cok pastane simidine benzedi. Bense Ankara'nin koyu renkli ve citir citir sokak simidini ozluyorum :) Sevgiler

    YanıtlaSil