20 Nisan 2010

Sehriyeli Mercimek Corbasi



Annem ve anneannem borek veya manti yaptiklarinda artan hamuru yufkadan daha kalin acip eriste gibi keser ve kuruturlar. Kuruttuklari hamur parcalarini da bu corbada kullanirlar. Orjinal adi "hamur corbasi"dir  ve o haliyle daha lezzetli olur tabii ki. Benimki de ona bir alternatif ararken ortaya cikti. Evde eristeniz varsa sehriye yerine  bir iki avuc eriste ekleyebilirsiniz. Benim su anda eriste bulmam cok kolay olmadigindan en son secenek olan sehriyeyi kullandim. 

Klasik mercimek corbasindan farkli bir tarif ariyorsaniz bu corbayi deneyebilirsiniz. Hazirlanmasi cok az zaman aliyor. Malzemeleri de her evde bulunan seyler.

Malzemeler:
1 kuru sogan
1'er tatli kasigi biber ve domates salcasi
1 su bardagi mercimek
6 su bardagi su
1,25 Turk kahvesi fincani sehriye/ Bir-iki avuc eriste
Tuz, karabiber

Kucuk dogranmis kuru sogani birkac dakika, rengi degisene kadar soteleyin. Salcayi ekleyin ve karistirin. Suyu ekleyin. Su kaynadiktan sonra, ayiklanip yikanmis mercimegi de tencereye koyun ve mercimek yumusayana kadar kaynatin. Sehriyeleri de katip tuzunu ve biberini ekleyin. Sehriyeler yumusayip mercimekler eridiginde altini kapatin. Limon ve karabiber ilavesiyle servis yapin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder