25 Nisan 2010

Hint Usulu Ispanak



Bu yemegi esimin Hint yemegi sevgisi nedeniyle yapmaya basladim. Yemegin orjinal adi "Palak Paneer". Paneer bir cesit Hint peyniri. Paneer bulamayinca peynir kullandim. Bir kez tofuyla denedim ama biraz yavan geldigi icin peynire geri dondum.

Hint yemegi yiyenler bilir, Hint mutfagi cok cesitli baharatlar iceriyor. Cok fazla vejetaryen yemekleri var ve baharat yogunlugunu saymazsak Turk mutfagini cok andiriyor. Benim simdiye kadar denedigim mutfaklar icinde en benzeyeni en azindan. Sulu tencere yemeklerine ekmek ve pilav eslik ediyor.  Samosa adi verilen yagda kizartilan bir borekleri var. Bizim sutlacin ve cacigin cok benzerleri var onlarda da. Yogurdu bize gore daha sulu bir kivamda olmakla birlikte cok tuketiyorlar. 

Yemegin baharatlari orjinalindeki kadar yogun degil. Hintliler genelde baharatlari yagda kavurarak yemegi yapmaya basliyorlar ve boylece tatlari iyice belirginlesiyor. Ben yemegi kendimce, agiz tadimiza gore uyarladim. Degisik tatlari sevenlerin begenecegine eminim.

Malzemeler:
1 kg. ispanak
1 kuru sogan
3-4 dis sarimsak
Yarimsar cay kasigi zencefil, zerdecal, kisnis ve kimyon
1 cay kasigi kori
Tuz, karabiber
1 su bardagi sut
Kup kup dogranmis, kolay erimeyen bir peynir (Suda bekletilmis hellim olabilir.)

Sogani siviyagda birkac dakika kavurduktan sonra sarimsagi ve ardindan kucuk dogranmis ispanagi ekleyin. Birkac dakika sonra baharatlari ve sutu ekleyin. Kaynayinca tuzunu ve karabiberini de koyup altini kisin ve 10 dakika kadar pisirin. Ocagin altini kapatinca istediginiz bir peyniri kup kup dograyarak ustune ekleyin ve tencerenin kapagini kapatarak peynirin yumusamasini saglayin. Eger hellim peyniri kullanacaksaniz yemege tuz eklemeyebilirsiniz. 

Tofu ya da hellim peyniri kullanacaksaniz bunlari bastan teflon bir tavada soteleyebilir, yemege ondan sonra ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Hindistan'a birlikte gitmeyi planladığım bir arkadaşım kendi deneyimlerinden de olsa gerek bana Pınar yerine Paneer diyip dururdu "peynir" demek diye:) sen yazınca aklıma geldi şimdi.Eline sağlık bu arada:)

    YanıtlaSil
  2. ben de haftasonu guvecte mantarla degisik bir ispanak yemegi yapmistim, uzerine de beyaz peynir koydum. pek guzel olmustu. bu da harika gorunuyor. baharatlarin ve peynirin butunlesmesi eminim nefis bir lezzet cikarmistir ortaya. elleirne saglik. sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Pinar, Ebru cok tesekkurler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Yanina da yasemin pirincten bir pilav enfes oluyor... : ))

    YanıtlaSil