18 Mart 2010

Patatesli Ekmek



Cok uzun bir sure once yapmistim patatesli ekmegi. Bu yil yilbasi yemegini esimin okuldan arkadasi olan Julie ve ailesiyle yedik. Julie'lerin adetine gore, o gun herkes mutfaga girip bir iki cesit yemek yapiyor. Sonra da toplanip hep beraber yeniyor tabii. Cok guzel bir adet bence. Bir kisi yorulmuyor tum yemekleri yapacagim derken. Herkesin katkisi oluyor sofrada. Konuya donmek gerekirse; Julie, o gun patatesli ekmek yapmisti. O gunden beri aklimda bu ekmekten yapmak vardi, yil bitmeden basardim neyse ki :) 

 

Cok basit bir ekmek bu. Her zaman yaptigim ekmek tarifine bir buyuk patates haslayarak ekledim sadece. Kivami cok guzel oldu. Kabugu citir citir, ici yumusak ama dolu dolu. Ozellikle kahvaltiya yapinca, yemeyi birakmak oldukca zor olabiliyor. :)

Malzemeler:
1 paket instant maya
2 cay kasigi tuz
3,5-4 bardak un
1,5 bardak ilik su
1 buyuk, haslanmis patates

Yapilisi:
Buyuk bir cam veya porselen kasede un, maya ve tuz karistirilir. (Ilk etapta unun 3,5 bardagini kullanin, kalanini sonra, gerekirse ekleyin.) Ortasi cukurlastirilarak ilik su ve ezilmis patates eklenir. (Julie, patatesin kabugunu soymadan eklemisti. Ince kabuklu patates kullanilirsa bu seklide de yapilabilir.) Hamur, homojenlesene kadar yogrulur. Eger ele yapisiyorsa un eklenir. Ele yapismayan bir kivama geldiginde yuvarlak sekil verilerek ustune strec film veya naylon poset gecirilerek oda isisinda yaklasik bir saat bekletilir. Mayalanma sonunda, hamurun ilk halinin iki kati bir hacme gelmesi gerekiyor. Mayalanan hamur, ustune hafifce un serpilerek ve unlanmis ellerle havasi cikacak kadar hafifce yogrulur ve istege gore sekillendirilir. Ben hamuru ikiye boldum. Hamuru sekillendirirken, iki yanindan alta dogru toplayarak ustunun puruzsuz olmasi saglanir. Sekillendirilen hamur unlanmis bir tepside veya yagli kagitta yarim saat kadar bekletilir. Uzerine keskin bir bicakla cizgiler yapilir.  (Ben bu asamada yeterince bekletmedigim icin yaparken cok kabardi ve sekli bozuldu. Cizgilerden eser kalmadi. :) Goruntusu cok iyi degil ama evde yapilmis, amator isi bir ekmek bu sonucta.) Onceden 200C'ye isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirilir. 

Afiyet olsun.

Profesyonel firinlarda buhar puskurtme sistemi ile ekmeklere piserken nem veriliyormus okudugum kadariyla. Babam, isiya dayanikli bir kaba su koyup ekmegi onun buharinda pisirmemi onermisti. Ben kucuk bir kaseye  yarim cay bardagi kadar su doldurup firinin tabanina yerlestiriyorum.  Ekmeklerin kuruyup dagilmasini onluyor.

Ekmegin ustundekiler hafifce! yanmis cevizler.

2 yorum: