Hamurisleri arasinda boregin yeri ayridir benim icin. Turk mutfaginin en ozgun tatlarindan biri oldugunu dusunuyorum. Yufkasi ev yapimi olanlar daha kiymetli tabii ki ama hem zaman almasi hem de bana gore oldukca beceri istemesi nedeniyle, hazir yufkalar hayat kurtarici bir rol ustleniyorlar borek severler icin :) Yine de annemden yufka acmayi ogrenmek, gelecek planlarim arasinda yer aliyor.
Herseyi hazir almak ya da bizden onceki kusaklarin tariflerini ogrenmemek aslinda Turk mutfak kulturunun yavas yavas unutulmasina yol aciyor gibi geliyor bana. O yuzden salca, recel, yufka ve tarhana gibi temel birtakim yiyeceklerin yapimini ogrenmek istiyorum. Annelerimizin, anneanne ve babaannelerimizin yaptigi tum yemekleri keske vakit ve firsat olsa da ogrenebilsek...
Eskiden bu kadar hazir yiyecek secenegi yoktu. Ben kucukken yogurt hep evde mayalanirdi mesela. Yasi 30 ve uzerinde olan herkes icin de boyledir herhalde. Annem hala cogunlukla evde yapar yogurdu. Nadiren evde yogurt olmadiginda, yasadigimiz yerdeki bir pastanenin (pastanede yogurt!) gunluk yaptigi yogurttan kilo ile alinirdi. Sebze meyve alisverisi pazarlardan yapilirdi ve herseyin kokusu vardi. Belki cocuklugum buyuk sehirde gecmedigi icin modernlesen hayattan daha gec etkilenmisimdir, bilemiyorum. Ama saglikli yasama gecme yolunda atilan adimlar, son yillarda giderek yukselise gecen dogal ve katkisiz yiyecekler tuketme egilimi, bana biraz da gecmise donus cabasi gibi geliyor bu yuzden. Cocuklugumdaki hayati hatirlatiyor. Evde ekmek, yogurt gibi yiyecekleri kendileri yapanlar, daha cok sebze yemegi pisirenler giderek artiyor sanki... Koklerimize donuyoruz bir sekilde galiba. Bunun da iyi birsey oldugunu dusunuyorum.
Sozun kisasi, evimizde daha cok yemek yapalim ve annelerimizin tariflerini not edelim. Borekler de unutulmasin boylece :)
Boregin yapimina gelince;
Malzemeler:
4 yufka
Arasina ve ustune surmek icin:
2 yumurta
1,5 bardak sut
1/3 bardak zeytinyagi
Ic harc:
750 gr. ispanak
1 kuru sogan
Tuz, karabiber
1 su bardagi rendelenmis kasar ya da tercih edilen baska bir peynir
Yapilisi:
Once ici hazirlayin. Yemeklik dogranmis kuru sogani siviyagda birkac dakika soteleyin. Uzerine yikanip ayiklanmis ve kucuk dogranmis ispanagi ekleyin. Birkac dakika orta ateste soteledikten altini kapatin. Tuz ve karabiber ekleyin.
Buyuk bir kasede yumurta, sut ve zeytinyagini karistirin.
Yufkalardan ilkini tepsiye alip ve kenarlarini hafifce disari sarkitin. Ustune yumurtali karisimdan her tarafini islatacak sekilde dokun. Ikinci yufkayi tepsinin icine oturacak sekilde, gerekirse hafifce burusturarak yerlestirin. Yumurtali karisimdan dokun ve hazirlanan ici ekleyin. Ustune rendelenmis peyniri esit olarak serpin. 3. ve 4. yufkayi da tepsiye koyun ve yine yumurtali karisimdan surun. Ilk yufkanin disari sarkan uclarini iceriye dogru katlayin. Keskin bir bicakla boregi dilimleyin ve yumurtali karisimin kalanini ustune dokun. Istege bagli olarak ustune susam veya corek otu serpebilirsiniz. 180C'de, ustu kizarincaya kadar pisirin.
Boregin ispanagi cok bol. Bu kadar cok ispanak tercih etmezseniz daha az bir miktardan da yapabilirsiniz. Ya da ic harc artarsa daha sonra yumurtali ispanak seklinde degerlendirebilirsiniz.
Boregi, ispanak yerine paziyla da ayni sekilde yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
ya evet babam da hem mayalardı, bir ara ben de bir iki kez yaptım, sonra makinası da geldi ama ... : =)
YanıtlaSilöte yandan börek açmak güzel olabilir, biraz tembel miyiz neyiz yani en azından ben hazır yufkacıyım : =)) ellerine sağlık börek çok lezzetli gözüküyor.
Mine;
YanıtlaSilBelki ayip olacak ama ben hic yogurt mayalamadim. 18 yasimdan beri buyuk sehirde yasadigimdan sutcu bulmak pek mumkun olmadi.
Yufka acmak oldukca zahmetli ve zaman alici bir is. Ama evde acilmis yufka cok lezzetli oluyor. Ozellikle de baklavada...
Sevgiler
merhaba vejetaryenkedi,
YanıtlaSilbenim vejetaryenlik yolunda birkaç teşebbüsüm oldu ama ne yazık ki henüz başaramadım :( sebzeleri çok seviyorum kesinlikle ama et yemekleri de oluyor işte. böreğin çok hoş. biz de artık yoğurdumuzu evde yapıyoruz. marketten aldığımız, içinde ne olduğunu bilmediğimiz yoğurtları yemek beni mutsuz ediyor. üstelik evdekinin lezzeti bambaşka oluyor.. ayrıca eski gelenekleri de yaşatmak lazım kesinlikle. o yüzden yufka açmayı da derhal öğrenmek de fayda görüyorum :) sevgiler.
Merhaba Ebru;
YanıtlaSilAdini email adresinden tahmin ettim :) Umarim yanilmiyorumdur.
Vejetaryenlige gecmek zor. Umarim tariflerimle yardimci olabilirim :)
Gercekten, elime bir urun alip icindekiler bolumunde katki maddeleri okumak beni de cok mutsuz ediyor. Yogurt gibi temel bir gidayi evde hazirlamak buyuk bir fark yaratacaktir.
Sevgiler
Pinar
yogurt mayalamak cok kolay ama siz mutlaka hamur acmayi ogrenin cok pismanim zamaninda ogenmedigime, el acma boregin tadi baska bir sey, bu gelenegin kaybolmamasi lazim kesinlikle:)
YanıtlaSilBu yil ailemi ziyaret ettigimde, annemden hamur acmayi ogrenmeyi cok istiyorum. Eger basarabilirsem blogumda paylasirim mutlaka. :)
YanıtlaSilSevgiler
Selam Sevgili Vejetaryen Kedi,
YanıtlaSilSuper, super, tek kelime ile SUPER...
Baska bir soz bulamiyorum blogu cok begendim,
tarifler harika... Benim gibi beceriksizler dahi bu tarifleri kolayca hayata gecirebilirler.
VEJETARYEN OLMAKLA OVUNUYORUM.
Hayatta et yemeklerinden baska bir dolu lezzet var...
TESEKKURLER SEVGILER,
YILDIZ T.
Yildiz hanim;
YanıtlaSilCok tesekkur ederim. Begenmeniz beni cok mutlu etti. Ben de vejetaryen oldugum icin cok mutluyum. Aslinda hayatindan eti cikaran ya da cikarmaya calisan insanlarin sayisi giderek artiyor. Dilerim zamanla cogunluk oluruz. :)
Sevgiler
sevgili vejeteryankedi
YanıtlaSilzaten bu artan olağanüstü et fiyatları karşısında ister istemez birgün herkes vejeteryan olacak.
sevgiler
Aycan
Aycan abla;
YanıtlaSilUmarim dediginde haklisindir :)
Sevgiler