Ispanağı pişirmeden yemeye başlayalı çok olmadı. Hâlbuki pişmişinden çok daha sağlıklı ve pratik oluyor çiğ yemek. İlk kez, Amerika’dayken çiğ ıspanağın salatasının yapıldığını gördüm. Sonra ben de evde yapmaya başladım. Tam da gördüğüm şekliyle; yani üzerine çilek de ekleyerek. Çok lezzetli ve hafif bir salata oluyor. Ispanak ve çilek aynı mevsime ait ürünler olmadığından burada uygulamak mümkün olmayabilir. Ama Haziran ayında Gelibolu’ya gittiğimde annemde taze ıspanak vardı ve çilek de oluyor o dönemde. Yani körpe ıspanak bulunursa aslında çilekli ıspanak salatası da yapılabilir yaza doğru.
Tarifini vereceğim ıspanak salatasını geçen yıl bir arkadaşımda yedim ve bayıldım. Bir sürü başka yiyecek vardı o gün ama ben bu salatadan iki tabak yedim. Tatlılar varken çok yeme hakkımı salatadan yana kullandım çok sıra dışı bir şekilde. Sonra Gelibolu’dayken gelen misafirlere yaptım bir gün ve günün en beğenilen yiyeceği oldu gene.
Ispanağı benim yaptığım gibi yıkanmış alınca çok çabuk hazırlamak mümkün.
Bu kadar reklamdan sonra tarifi vereyim bari.
Malzemeler:
Yarım kilo- 750 gr. ıspanak
Yarım çay bardağı kadar nar ekşisi
Maydanoz
Taze soğan
Dereotu
Ceviz
3 çorba kaşığı kısırlık bulgur
Zeytinyağı
İsterseniz tuz
Nar
Yapılışı:
Yıkanmış ve kurutulmuş ıspanakları incecik kıydıktan sonra geniş bir salata kabına aldım ve üzerine nar ekşisi ekleyerek iyice karıştırdım. Benim gibi ekşi sevenlerdenseniz, nar ekşisi miktarını arttırabilirsiniz. Küçük bir kâseye koyduğum bulguru, üzerine kaynamış su ekleyerek haşladım. Suyunu çektikten sonra doğranmış yeşillikler, zeytinyağı ve dövülmüş cevizle birlikte spanağa ekledim. Üzerine evde olduğu için nar serptim ve bence çok yakıştı. Aslında ekşi elma da yakışır diye düşünüyorum. Yaza doğru yapacaklar çilekle süsleyebilir.
Bir kasede sebze, meyve, tahılı buluşturan ve antioksidan içeren bu sağlık küpü salatayı mutlaka denemelisiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder