16 Mart 2010

Soya Kiymali Yesil Mercimek

Yesil mercimek yemegi oyle pek sevilmez. Tabii kardesim gibi istisnalari vardir muhakkak. Kardesimin en sevdigi yemekler listesinde mercimek, kuru fasulyeden sonra  bakliyat grubundan ikinciligi kimselere birakmaz. :) Mercimegin diger bakliyatlara gore avantaji, onceki geceden islatma zorunlulugunun bulunmamasi. Yapacak bir yemek bulunamadiginda, evde pek malzeme de kalmamissa pratik bir cozum olabilir. 

Kori nedeniyle Hint yemegi esintili oluyor mercimek. Ama tabii o kadar baskin bir baharat tadi olmuyor. 

Herkesin bildigi temel yemeklerden bu. Soya kiymali ve korili olarak pisirmek degisik bir tat arayanlar icin fikir verebilir. Evde oldugunda kereviz sapi da koyuyorum havucla birlikte. Cok lezzet katiyor, tavsiye ederim.
 
Ben yanina cevizli eriste ve salata yaptim. Iyi bir uclu oldular.


Malzemeler:
1 su bardagi mercimek
1/2 su bardagi soya kiymasi
1 kuru sogan
1-2 havuc
1-2 dis sarimsak
1 yemek kasigi salca
1 cay kasigi kori
Karabiber
Kirmizi biber
Tuz

Yapilisi:
Once soya kiymasini kaynar suyla, tum suyu emecek kadar islatin. Mercimegi yikayip, dagilmayacak sekilde haslayin. Ben hasladiktan sonra, yemege cok koyu bir renk verdigi icin suyunu suzuyorum. Bu kisim tercihe bagli. Tencerede once bir iki dakika sogani 1,5-2 yemek kasigi siviyagla kavurun ve havucu (varsa kereviz sapiyla birlikte) ekleyin. Bir iki dakika sonra dogranmis sarimsagi, koriyi ve salcayi; hemen arkasindan da soya kiymasini ekleyin. Biraz karistirip bir bardak kadar su ilave edin. Kaynayinca mercimegi, tuzu ve diger baharatlari ekleyin. Tencerede mercimegin uzerini hafifce gececek kadar su olmali. Gerekiyorsa su ekleyin ve kapagi kapatarak orta ateste 10-15 dakika kaynatin. Altini kapattiktan sonra uzerine 1 tatli kasigi kadar zeytinyagi ekleyin ve karistirin. Kapagini kapatip biraz dinlendirdikten sonra servis yapin.

Afiyet olsun.

Zeytinyagli yemeklere ocagin altini kapattiktan sonra zeytinyagi eklemek rahmetli kayinpederimin verdigi bir puf noktasi. Yemegin goruntusunu de tadini da etkileyen bir uygulama.

Onceden her yemege sarimsak koymazdim. Buna da annemin onerisiyle basladim. Taze fasulye, kabak ve mercimek gibi yemeklere sarimsak ekliyorum artik. Fark edilir bir tat veriyor yemeklere. Iki yildir hemen hemen hic hastalanmadim. Sarimsagin da payi vardir belki bunda.



2 yorum:

  1. mercimeğe ben de bayılırım, hatta bu aralar yapıp günlüğe bile eklemeyi düşünüyordum ... benden çok yaşayacaksın demek ki : =) gerçekten de evde birşey olmadığında yapması hem çok kolay hem çok lezzetli, hem de çok besleyici ...
    yalnız Türkiye'de soya ve mısır ürünleri genetiği değiştirilmiş olarak geçiyor sürekli, ben de kullanmakta tereddüt ediyorum ...

    YanıtlaSil
  2. Mine, mercimek yayinlayacak olman cok hos bir tesaduf gercekten :)Soya urunlerini ben de birkac yildir kullanmiyordum. Ama gecen yildan beri ara ara soya kiymasi kullaniyorum. Cok tuketilmedigi taktirde hicbir sey cok zararli olmaz dusuncesiyle kendimi avutuyorum.

    YanıtlaSil