17 Mart 2010

Balkabakli Brokoli Yemegi



Balkabagindan bildigimiz klasik tatlisi disinda seyler yapilacagini ilk universitedeki Izmirli ev arkadasimdan duymustum. Annesinin balkabagindan zeytinyagli yemek yaptigini soylediginde cok sasirmis ve yadirgamistim. Daha sonra corbasinin yapilabilecegini ogrendim. Burada da kekinin yapildigini ogrendim ve gecen yil birkac kez yaptim. Cok guzel oldu. Resimleri olsaydi tarifini eklerdim. Simdiki firinimda kekler hic guzel pismiyor maalesef. O yuzden kek yapmaya korkar oldum. Ben de kabagi yemek seklinde degerlendireyim dedim ve brokoliyle pisirdim. Etsiz yemekler yaparken bazen bir tikanma oluyor. Hep ayni seyleri yapmaya basliyor insan. Bu yemek de arada farkli ve basit bir secenek olarak yapilabilir.

Kullandigim kabak balkabagi degil, kucuk bir kabak turu. Ama rengi ve dokusu balkabaginin ayni. O yuzden balkabagi diye soz ediyorum.

Tatli yemekleri tercih etmiyorsaniz yemege ekstra baharat eklemek gerekiyor. Kurutulmus domates de bu yemekte guzel oluyor. Suyunu ekledikten sonra bir avuc pirinc atilarak da pisirilebilir.

Malzemeler:
Yarim kg. ayiklanip dogranmis balkabagi
Yarim kg. brokoli
1-2 havuc
1 kuru sogan
2-3 dis sarimsak
Kori, tuz, karabiber, kirmizi biber

Yapilisi:
1-2 yemek kasigi siviyagda once bir dakika kadar sogani kavurun. Havucu ekleyin. Bir iki dakika sonra sarimsak, brokoli ve kupler halinde dogranmis kabaklari ekleyin. Birkac dakika, arada karistirarak kavurun. Uzerine 3/4 su bardagi suyu, tuzunu ve baharatlari ekleyin. Kisik ateste 15-20 dakika pisirin.Pistikten sonra uzerine 1 tatli kasigi kadar zeytinyagi ekleyin ve karistirip kapagini kapatin. 

Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. kesin benden çok yaşayacaksın, ne zamandır aklımdaydı kabaklı bir tarif ve minik hikayesi. belki bu hafta eklerim siteye.
    yemek pişirmede gerçekte tıkanabiliyor insan, etler bu yüzden büyük kolaylık her ne kadar azaltmaya çalışsak da inşallah tamamen çıkartabiliriz hayatımızdan

    YanıtlaSil
  2. Mine;
    Ayni seyleri seviyoruz ve dusunuyoruz demek ki:) Sen de yayinla mutlaka.

    Belki benim tariflerimin daha az etli yemek yapmanda katkisi olur. :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. butternut squash deniliyor ingilizcede buna bildiğim kadarıyla. türkçesini bilmiyorum ayrıca hiç rastlamadım ben buna buralarda sen nerden buldun? :) çok güzel yemek olmuş. bayılırım orjinal sebze tariflerine.

    YanıtlaSil
  4. Evet Ingilizcesi butternut squash. Ben su anda yurtdisinda yasiyorum. Sen de yurtdisinda yasadin sanirim.
    Tarif %100 orjinal :) Cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  5. yok yurt disinda yasamadim ama fazlaca seyahat etme sansim oldu :) tarifler harika. sevgiler.

    YanıtlaSil