26 Şubat 2010

Misir unlu top ekmekler




Son yillarda evde ekmek yapmak oldukca yayginlasti. Hem hijyen acisindan hem de icinde guvenilir malzeme kullanabilme imkani vermesinden dolayi bircok kisi ekmegini evinde yapmayi tercih eder oldu. Evde ekmek yapmanin bir baska guzelligi ise ekmegin piserken yaydigi mis gibi kokular ve firindan cikar cikmaz hemen tadina bakabilme imkani. Tabii bu durumun kilo kontrolunu zorlastirmak gibi negatif bir etkisi de var maalesef :)
Son bir bucuk iki yildir, calismiyor olmamin da etkisiyle, hazir ekmek alma oranim oldukca dustu. Sadece sandvic ekmegini hazirda bulundurmak adina aliyorum diyebilirim. Kahvaltilarda cok buyuk oranda evde yaptigim ekmekleri yiyoruz.
Evde ekmek yaparken makine kullanmiyorum. O yuzden verecegim tarif de elde yapilan bir tarif. Makineye gore daha zahmetli olabilir ama aslinda oldukca pratik bir ekmek. Mayalanmasi icin biraz beklemek gerekiyor. Onun disinda yapimi cok az vakit aliyor.

Malzemeler:
1 paket instant maya
1 su bardagi ilik su
1 corba kasigi seker
3,5-4 su bardagi un
1/4 su bardagi bal
4 yemek kasigi siviyag
1 iri yumurta
2 cay kasigi tuz
3/4 su bardagi misir unu
1 yumurta sarisi (Ustune surmek icin)
Susam

Yapilisi:
Once 2 bardak un, maya ve sekeri bir cam veya porselen kapta karistirin ve uzerine yumurta, siviyag, bal ve ilik suyu ekleyin. Karistirip 5 dakika bekletin ve uzerine diger malzemeyi ekleyin. Unun once 1,5 bardagini ekleyin eger yetmezse kalanini yavas yavas ekleyerek hamura yedirin. Hamuru iyice yogurup homojen hale getirdikten sonra uzerini ve altini hafifce unlayin, kabin uzerine plastik bir poset veya strec film gecirerek ilik bir yerde, 1 saat kadar mayalanmaya birakin. Ortam yeterince ilik degilse ustune ortu ortun. 1 saatin sonunda hamur kabarmis olacak. Hamuru hafifce bir iki kez yogurarak icindeki gazi cikarin ve parcalar koparip top haline getirerek pisireceginiz tepsiye yerlestirin. Tepsiyi onceden unlamak veya icine yagli kagit sermek pistikten sonra hamurlarin yapismamasi icin faydali uygulamalar...
Ben 16 tane top yaptim hamurdan. Hazirladiginiz toplari birbirine yakin koymamaya ozen gosterin ki piserken birbirlerine yapismasinlar. Oda isisinda yarim saat kadar beklettiginiz hamurlari, uzerine yumurta sarisi surup susam serptikten sonra onceden 190C' ye isitilmis firinda 18-22 dakika pisirin.
Yumusacik ve cok guzel kabarmis ekmekleriniz bu sure sonunda hazir olacaktir. Pisme suresi firindan firina birkc dakika degisiklik gosterebilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder